Ischias treedt op wanneer er druk wordt uitgeoefend op de zenuw en wanneer deze strak wordt (kan ook als een kneep aanvoelen) en het doet zich meestal voor door een druk op de schijf in de wervelkolom. De zenuw kan ook gekneld raken door het vernauwen van een wervelkanaal, beter bekend als stenose, of bepaalde blessures zoals breuken van het dijbeen of bekken en het verwijderen van de aderen (aneurysma).

Het is goed bekend dat mensen met diabetes een hogere kans hebben op ischias, want een hogere hoeveelheid suiker in het bloed (hyperglycemie) kan schade aan de zenuwen veroorzaken.

Het is belangrijk om de onderliggende medische oorzaak van ischias te kennen, want zij beïnvloeden de behandeling van pijn en de andere acute symptomen.

HERNIA VAN DE LUMBALE SCHIJF

Het doet zich voor wanneer het zachte materiaal van de schijf lekt en de aanliggende zenuwwortel “bekneld” of “irriteert”. Andere begrippen gebruikt voor een hernia van de lumbale schijf zijn; “verschoven wervel”, “gekraakte wervel”, “uitpuilende schijf” of “uitgetrokken wervel”. Ischias is de meest belangrijke oorzaak van een hernia van de lumbale schijf.

DEGENARATIEVE AANDOENINGEN VAN DE WERVELSCHIJF

Hoewel een bepaalde hoeveelheid afbraak van de schijf optreedt als een natuurlijk onderdeel van ouder worden, soms zijn er (één of meerdere) beschadigde schijven in de onderrug, die ook irritatie van de zenuwwortel en ischias kan veroorzaken. Een beschadigde schijf wordt vastgesteld wanneer de schijf verzwakt werd door microbewegingen van de wervelkolom en wanneer ontstekende eiwitten vrijgegeven worden in de schijf en de wortel(s) van de zenuw irriteren in dat gebied.

LUMBALE STENOSE

Deze aandoening veroorzaakt meestal ischias door een vernauwing van het wervelkanaal. Stenose van de lumbale wervels wordt geassocieerd met ouder worden en komt vaak voor in volwassenen ouder dan 60 jaar. De aandoening wordt meestal door één van de volgende oorzaken veroorzaakt: vergrote gewrichten, excessieve groei van het zachte weefsel, en het plaatsen van druk op de zenuwwortel, die de ischias pijn veroorzaakt. Lumbale stenose gaat meestal samen met artritis van de wervelkolom, en artritis kan ook bijdragen tot ischias pijn.

PIRIFORMIS SYNDROOM

De ischias zenuw kan irritatie veroorzaken, want het loopt tussen de piriform spier in de billen. Wanneer de piriformis spier de zenuwwortel irriteert of binnenvalt, kan het verschillende soorten ischias veroorzaken.

Dit is niet de juiste lumbale radiculopathie, die de klinische definitie is van ischias. Hoewel, omdat pijn in de benen hetzelfde kan aanvoelen als ischias of radiculopathie, wordt het soms een ischias genoemd.

ISCHIAS GEWRICHTSPROBLEMEN

De irritatie van het craniale gewricht, gesitueerd aan de basis van de wervelkolom, kan ook de L5 zenuw irriteren. Deze ligt aan de bovenkant van het sacro–iliacale gewricht en veroorzaakt ischias pijn. Dit is opnieuw geen echte radiculopathie, maar de pijn in de benen kan hetzelfde aanvoelen als ischias veroorzaakt door zenuwirritatie.

BIJKOMENDE VEELVOORKOMENDE OORZAKEN VAN ISCHIAS:

  • Zwangerschap – Het lichaam gaat door veel veranderingen tijdens de zwangerschap, inclusief gewichtstoename, het verschuiven van het centraal zwaartekrachtspunt en hormonale veranderingen die ischias tijdens de zwangerschap kan veroorzaken.
  • Littekenweefsel – Wanneer littekenweefsel (ook gekend als epidurale fibrose) wordt gekneld in de wortel van de lumbale zenuw, kan het een zwelling veroorzaken.
  • Spierspanning – In sommige gevallen kan ontsteking, spanning in de lagere spieren en/of spierkrampen druk uitoefenen op de wortel van de zenuw en pijn veroorzaken in de maag.
  • Ruggenmergtumor – In zeldzame gevallen kan een ruggenmergtumor de wortel van de zenuwen in de onderrug penetreren en kan het ischias symptomen veroorzaken. Het is mogelijk dat de tumor ontstaat in het ruggenmerg, maar ruggenmergtumoren ontstaan meestal als een gevolg van kanker in een ander deel van het lichaam (metastase) en zich verspreid naar de wervelkolom en pijn veroorzaakt.
  • Infectie – Hoewel zeldzaam, infectie in de onderrug kan de zenuwwortel beïnvloeden en ischias veroorzaken.
  • Breuk – Wanneer een breuk optreed in de ruggenwervels, dan kunnen de symptomen zich voordoen als ischias. Veel breuken doen zich voor als een ernstig trauma (zoals een verkeersongeval of val) of door beenverlies door osteoporose of een andere onderliggende aandoening.
  • Spondylitis ankylopoetica – Deze aandoening wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking in en rond de ruggengraat. De symptomen verschijnen meestal voor de eerste keer in de gewrichten, waar ze scarolitis veroorzaken en symptomen zoals ischias.
  • Andere dingen die rugpijn erger kunnen maken zijn; overgewicht, niet genoeg lichaamsbeweging krijgen, het dragen van hakken, slapen op een matras die te hard of te zacht is.

Lees meer over ischias symptomen >