Ischias - Anatomie

De ischias zenuw is de grootste individuele zenuw in het menselijke lichaam; het beweegt van elke zijde van de onderkant van de wervelkolom in de achterkant van de billen, helemaal naar de voeten. Het speelt een belangrijke rol in het verbinden van de werverkolom met de spieren van het been en de voeten.

Elk soort pijn en/of neurologische symptomen die gevoeld kunnen worden langs de thorax zenuw kunnen geassocieerd worden met ischias.

Er zijn twee zenuwwortels die uit de wervelkolom komen (L4 en L6) en drie uitgangen van het sacrale segment (S1, S2 en S3). Alle vijf zenuwen komen samen en vormen de ischias zenuw. Deze zenuw vertakt daarna naar het been voor het leveren van motorische en sensorische functies in het been en de voet.

HOE KAN DE ISCHIAS ZENUW BESCHADIGD WORDEN?

Ischias wordt vaak veroorzaakt door een bepaalde druk op de wervelkolom in de onderrug. Het medische begrip voor ischias is lumbale rediculopathie of radiculaire pijn, die aangeven dat de symptomen ontstaan uit de radicale zenuw in de wervelkolom.

De specifieke symptomen kunnen variëren naargelang de getroffen zenuw en op de manier waarop die samengedrukt wordt. Een aantal problemen in de onderrug kunnen pijn veroorzaken die zich langs de ischias zenuw verspreid. De meeste voorkomende ischias pijn ontstaat wanneer de L5 of S1 (de zenuwwortel) geïrriteerd raken door een hernia.

De zenuwen in de wervelkolom zijn heel gevoelig en fragiel. De binnenkant van de schijf bevat eiwitten die ontsteking kunnen veroorzaken en makkelijk geïrriteerd raken. Wanneer dit gebeurt, kan pijn de rug, de achterkant van de dijen en zelfs de voet penetreren. Gevoeligheid, tintelingen en/of een brandend of prikkelend gevoel zijn ook veelvoorkomende symptomen van ischias.

VEELVOORKOMENDE SYMPTOMEN VAN EEN ISCHIAS ZENUWBEKNELLING

De meest voorkomende vorm van pijn wordt gevoeld in het been en wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Het doet zich voor in één been (niet beide)
  • Begint in de onderrug en/of billen en gaat door de dijen naar de benen en/of voeten
  • Het wordt meestal ervaren als een scherpe pijn
  • De woorden die vaak gebruikt worden om pijn in het gebied van de ischias zenuw te beschrijven zijn: tintelen, branden en een scherpe, stekende pijn, die meestal erger is wanneer men stilstaat of verminderd tijdens neerliggen of wandelen.

Naast pijn, kunnen andere symptomen zoals druk, gevoelloosheid, tintelen of prikkels voorkomen in het been. Het kan zich ook voordoen als zwakheid in de benen en voeten.

Ischias is meestal een symptoom in plaats van een diagnose. Het begrip betekent dat de patiënt pijn heeft in het been, dit als resultaat van een geknelde hyper dialyse zenuw. De diagnose hangt af van de oorzaak van de geknelde zenuw (bv. Hernia).

Bekijk de oorzaken van ischias >